Skip to content

2019. gads

Muzejs – senlietu krātuve

26.novembrī 6.b klase devās iepazīt Piena muzeju Sieksātē. Latvijas vēsturē 6.b klase mācās par muzeju kā senlietu krātuvi. Sieksātē skolēnus sagaidīja gide, kas pastāstīja par muzeju kā vietu, kur tiek glabātas lietas, kuras agrāk izmantoja sadzīvē. Piena muzejā skolēni varēja apskatīt senās piena slaukšanas ierīces, koka piena pārstrādes aparātus. Senās krējuma un sviesta mērvienības skolēnos raisīja diskusijas par mūsdienu mērvienībām un iespējām iegādāties piena produktus. Interesanta bija ekspozīcijas daļa par piena rašanos govs ķermenī, teliņa un govs saruna. Otrajā muzeja ēkā skolēniem bija iespēja ar rokām slaukt govi, apskatīt pagājušā gadsimta piena separatorus, apskatīt padomju laika piena traukus.

Koka daudzveidīgā dzīve

Iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros Kuldīgas 2.vidusskolā 06.11.2019. notika pasākums „Koka daudzveidīgā dzīve”. Pasākumā piedalījās 8., 7.b, 7.a, 6.a klases. Skolēniem bija iespēja minēt mīklas, atcerēties R.Blaumaņa dzejoli  „Tālavas taurētājs”, kurā tiek izmantota tāšu taure, lai ziņotu par iebrukumu. Teorētiskajā nodarbībā skolēni tika iepazīstināti ar koka sugu, tekstūras, krāsu un smaržu daudzveidību, piemēram kadiķi īpatnējo smaržu saglabā tikai tie, kas nokaltuši mežā. Apskatīt un pataustīt varēja arī pasaulē cietāko koku – dzelzs koku, kas aug Āfrikā. Ar koka materiālu saistītos sadzīves priekšmetus varēja gan paņemt rokās, gan pašiem apstrādāt. Skolēni izmēģināja strādāt ar koka instrumentiem – slīmestu, ēveli, zāģi, kaltu. Īpašu atsaucību guva senais latviešu tautas izklaides veids – cīņas ar zāģa skaidām pildītiem maisiem uz baļķa. Skolas pagalmā varēja pastaigāt ar ķekatām.

Ziemassvētku kaujas Tīreļpurvā

16.10.2019. Kuldīgas 2.vidusskolas 9.a, 9.b un 12.klase devās papildināt vēstures zināšanas Ziemassvētku kauju vietā Tīreļpurvā. Muzeja gida pavadībā skolēni veica dažādus uzdevumus, bija iespēja iejusties karavīra lomā. Pēcpusdienā skolēni apskatīja Eiropas lielāko monumentu – Rīgas Brāļu kapus.

Vizuāli plastiskā māksla – keramika

15.10.2019. Kuldīgas 2.vidusskolas 4.a un 4.b klases skolēni kopā ar audzinātājām devās uz Kandavu pie podnieces Lindas Priednieces, lai papildinātu zināšanas par māla apstrādi. Māksliniece parādīja skolēniem, kāds izskatās ceplis, izstāstīja, cik ilgi to kurina. Skolēni varēja aplūkot podnieces  darbus. Skolēniem bija iespēja darboties praktiski Lindas Priednieces vadībā, izveidojot  trauciņu no māla. 
Skolēni tika sadalīti 2 grupās. Katra no grupām arī iepazina Kandavas pilsētu. Interesanta bija mozaīkas tehnikā veidotā mājas siena, dzejoļi, kas rakstīti uz mājas sienām. Skolēni apskatīja Kandavas pilskalnu, pils drupas un pils maketu.

Māksla un dizains Latvijā

8.10.2019. Kuldīgas 2.vidusskolas 11.klases skolēni devās iepazīt Latvijas mākslu un dizainu Rīgā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā  un Kandavā pie keramiķes Lindas Priednieces.
Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā gida pavadībā skolēniem bija iespēja iepazīties ar Mākslas muzeja ēkas vēsturi un mākslu Latvijā sākot no 16.gadsimta līdz mūsdienām. Sīkāk tika apskatītas tādu klasiķu gleznas kā J.Rozentāla, V.Purvīša, N.Strunkes, T.Zaļkalna B. Vasiļevska u.c. gleznas. Gide mudināja jauniešus iesaistīties diskusijā par mākslas darbiem. Interesantas versijas izskanēja par T.Zaļkalna skulptūras „Cūka” šņukuru, kurš laika gaitā ir kļuvis netīrs no skatītāju regulāras berzēšanas. Izzinoša bija izstāde par Mērijas Grosvaldes ieguldījumu latviešu mākslas saglabāšanā.

Kandavā tika apmeklēta keramiķes Lindas Priednieces darbnīca – dārzs. Uzzināta vēsturiskās keramikas tehnoloģija un cepšanas specifika. Praktiskajā nodarbībā aplūkots trauku dizains un iespēja pašiem izveidot savu māla trauku.

Kad lelles atdzīvoties sāk

25.09.2019. Kuldīgas 2.vidusskolā notika Liepājas leļļu teātra izrāde „Kad lelles atdzīvoties sāk” izrādi noskatījās 1.-3.klašu skolēni. Leļļu teātris ir vieta, kur iespējams radīt brīnumus – kur pavasaris pārvēršas par ziemu, lelles kļūst dzīvas un pasaka pārtop par īstenību. Aktieri iepazīstināja skatītājus ar izrādes dekorācijām, dažādām lellēm – pirkstiņlellēm, roku lellēm, marionetēm. Īsie fragmenti no zināmajām pasaku lugām atsvaidzināja stāstījumu. Īpaši jautri skatītājiem bija izbaudīt specefektu burvību.

Dzīvais muzejs

2019.gada 18. un 19.septembrī  Kuldīgas 2.vidusskolas 5.a un 5.b klase apmeklēja „Dzīvo muzeju” Kuldīgā. Netradicionālā veidā Kuldīgas vēstures izklāsts papildināja Novada mācības priekšmetā iegūstamās  zināšanas. Atraktīvais gides stāstījums un eksponāti palīdzēja iejusties Kuldīgas iedzīvotāju sodu sistēmā, priekos un ne tik priecīgos brīžos.