Skip to content

2023. gads

No stāsta līdz grāmatai

10.04.2024. Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolā programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros viesojās stāstniece, vairāku pasaku grāmatu autore Inese Valtere. Pasakas veidojas no fantāzijas. Rakstniece mudināja skolēnus fantazēt, vērot apkārtni. Fantāzijas pasaulē iespējamas spageti planētas, kečupa baseini, zīmuļu rokas… Uz tāfeles uzzīmētais aplis var būt gan bumba, gan Saule, gan automašīnas riepa. Skolēnus rosināja iztēloties, ka riepai pieliek makaronu spārnus. Ar piemēriem tika rādīta fantāzijas vārdu darināšana.

Skolēni uzzināja kas piedalās grāmatas tapšanā – kā top ilustrācijas, kādus trikus izmanto maketētājs. Rakstnieku pārbauda burtu pavēlnieks literāts. Papīra cilvēks palīdz izvēlēties grāmatai vispiemērotāko papīru. Bet ko darīt, ja burti grāmatai pazuduši? Palīgā nāk zelta burti, kurus var ar zīmogu iespiest grāmatā.

Nodarbības laikā skolēni domāja, fantazēja, līdzi darbojās un pat dejoja.

Skolēnu atziņas:

Man patika spageti pasaule.

Patika rakstnieces fantāzijas tēli un pasakas. Iešu meklēt viņas grāmatas bibliotēkā. Patika kopīgā bildēšanās.

Bija jautri, tik jauki, ka man patika viss!

Patika, kad stāstīja par zilām durvīm, dārgakmeņiem un burvju sienu.

Patika pasakas par sienāzi, spageti un šokolādes pasauli.

Ekskursija Liepājas teātra aizkulisēs

Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 7.a un 9.a klase 2024.gada 5.februārī apmeklēja Liepājas teātri. Kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros skolēniem bija iespēja teātra gida pavadībā izstaigāt Liepājas teātri – gan skatītāju zāli, balkonus, gan teātra aizkulises.

Vecākajam valsts latviešu teātrim ir bagātīga vēsture, teātra ēkai spoki. Spoki gan netraucē skatītājiem baudīt izrādes, bet parādās tad, kad teātrī viss ir mierīgi un kluss. Teātra ēka celta pagājušā gadsimta sākumā, 2011.gadā pabeigta rekonstrukcija. Teātrī ir 468 skatītāju vietas.

Skolēni uzzināja, ko dara suflieris, kāds ir skatuves iekārtojums, kā tiek pārvietotas dekorācijas, kā izmato rekvizītus. Liels bija skolēnu izbrīns, ka visi pārtikas produkti ir butaforijas. Jautrība bija pielaikojot teātrim domātās parūkas. Aizraujoši bija atrasties uz teātra skatuves, kurā šajā brīdī nebija neviena dekorācija.

Pasākums deva iespēju uz teātri palūkoties no cita skatu punkta, saprast kur top māksla.

“Orķestromīma”!

Š.g. 27.februārī notika kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” pasākums  koncertzālē “Liepājas dzintars”. Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 2.b, 2.c, 4.a un 5.a klase devās uz Liepāju, lai noskatītos koncertizrādi “Orķestromīma”. Lielākā daļa skolēnu koncertzālē bija pirmo reizi. Plašās, gaišās telpas un pats pasākums skolēnos izraisīja sajūsmu!

 Iepriekšējā dienā pirms pasākuma skolotāji stāstīja, kā jāuzvedas teātrī, koncertzālē – kur jānovelk virsdrēbes, kur un kā jāparāda ieejas biļete, kā jāatrod sava vieta. Tika arī stāstīts, kā jāuzvedas izrādes laikā. Mēs noteikti varam lepoties ar mūsu skolas skolēnu atbildīgo attieksmi un uzvedību!

Koncertizrādes “Orķestromīma” laikā skatītāji tika iepazīstināti ar kino pasauli, piedzīvoja notikumus vairākos kino sižetos. Uz skatuves mūziku atskaņoja orķestris “Rīga” ar diriģentu Valdi Butānu. Fonā tika rādīti labi zināmie kino un animācijas filmu fragmenti. Un visam pa vidu lieliskais mīmu ansamblis “Rīgas pantomīma”!

Izrādi kopā salika un tajā piedalījās stāstnieks Raitis Zapackis. Skolēni pat  nepamanīja, ka izrādei atvēlētā stunda jau bija pagājusi. Žēl bija atvadīties no mīmiem. Pēc koncerta skolēnu vienīgais jautājums bija: “Kad mēs atbrauksim vēl?”!

Latviju svētkos godinot!

13.11.2023. Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolā notika programmas “Latvijas skolas soma” atbalstīts patriotisko dziesmu koncerts. Koncertā uzstājās jau skolēniem pazīstamie mākslinieki Arta un Mikus Aboroņini. Muzikālo priekšnesumu lieliski papildināja jautājumi un atbilžu varianti. Skolēni ne tikai klausījās pazīstamas un ne tik pazīstamas dziesmas, bet arī uzzināja vai atkārtoja faktus par Latviju. Uz ekrāna tika rādīti dziesmas vārdi, tā ka visiem skolēniem bija iespēja dziedāt līdzi. Paldies māksliniekiem un programmai “Latvijas skolas soma” par doto iespēju klausīties un līdzi darboties pasākumā, saka skolēni un skolotāji.

Leģendas mūzikā

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 1. – 8.klase noklausījās un dziedāja līdzi koncertā “Leģendas mūzikā”.  Skolā ciemojās mūziķi Arta un Mikus Aboroņini. Pasākumā skolēni tika iepazīstināti ar dažādiem Latvijas vieglās mūzikas leģendāriem ansambļiem  – “Eolika”, “Līvi”, komponistiem – Zigmāru Liepiņu, Imantu Kalniņu, maestro Raimondu Paulu. Dziesmas kuplināja uz ekrāna rādītie jautājumi ar atbilžu variantiem. Daudziem skolēniem izbrīnu radīja fakts, ka Raimondam Paulam ir otrs vārds. Koncertā dziesmu vārdi tika rādīti uz ekrāna, kas atviegloja skolēniem līdzi dziedāšanu. Lielu sajūsmu radīja dziesma “Dzērvenīte”, kuru visi skolēni dziedāja līdzi, viens skaļāk par otru. Pasākums bija gan izklaidējošs, gan izzinošs. Paldies māksliniekiem!

Mācību stunda Ziemassvētku kauju muzejā

Ceturtdien, 28. septembrī, Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 9.a un 9. b klase skolotāju Lailas Meirupskas un Loritas Dermanes vadībā devās uz Jelgavas pusi, lai izzinātu Latvijas vēstures nianses un iepazītu dabas daudzveidību.

Aizraujošu vēstures stundu autentiskā vidē skolēni baudīja Ziemassvētku kauju muzejā, kur Latvijas vēstures nianses izzināja izlaušanās spēlē ar detektīva elementiem, iepazina muzeja iekštelpu un brīvdabas ekspozīciju, kā arī tuvējās apkārtnes saglabātās Pirmā pasaules kara liecības. Nodarbība notika programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

Tālāk skolēni devās uz Ķemeru nacionālo parku, kur līdzās krāšņajai dabai, izzināja parka sēravota “Kirzaciņa” noslēpumus, uzkāpa Ķemeru ūdenstornī un iepazina dzejnieka Imanta Ziedoņa dzīvesstāstu. Vecāki un skolotāji jauniešiem ekskursijas noslēgumā bija sarūpējušas īpaši saldu pārsteigumu – viesošanos Pūres Šokolādes muzejā un iespēju pašiem ne tikai baudīt , bet arī pagatavot saldumus.

“Janvāris”

Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 9.klases apgūstot Latvijas un pasaules vēsturē tēmu “Trešā atmoda”, izmantojot programmu “Latvijas skolas soma” noskatījās režisora Viestura Kairiša filmu “Janvāris”. Filma atspoguļo 1991.gada janvāra notikumus no 18 gadīga latviešu jaunieša skatījuma. Filmā labi parādīta tā laika politiskā un sociālā dzīve Latvijā. Jauniešiem filma ļoti patika un skatījās ar lielu interesi. Iespējams, ka filma mūsdienu jauniešiem radīs precīzāku izpratni par tā laika notikumiem un ļaus izdarīt pareizo izvēli.

Senās Kuldīgas stāsts

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 2023.gada 9.maijā Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 7.a klases skolēni un audzinātājs devās iepazīt Kuldīgas vēstures viduslaiku posmu nedaudz citādākā skatījumā. Vēstures stundās skolēni bija apguvuši kopējās viduslaiku sabiedrības iezīmes, kultūras un politiskās dzīves īpatnības.

Dzīvajā muzejā skolēni uzzināja un nostiprināja zināšanas par hercoga Jēkaba valdīšanu, viduslaiku soda veidiem un skaudro mēra laiku. Gida stāstījums tika pietuvināts reāliem tā laika apstākļiem, kas skolēnos izraisīja izbrīnu un bailes. Bads un mēris bija galvenie šausmu fakti, kurus neviens nevēlētos piedzīvot. Nobeigumā gids iepazīstināja skolēnus ar izcilām arhitektūras un kultūras vērtībām, kas saglabājušās no viduslaikiem, ar ko varam lepoties šodien.

Annas Brigaderes muzeja apmeklējums

03.05.2023. Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 4.a  skolēni ar audzinātāju  devās uz Tērveti iepazīties ar Annas Brigaderes mājām “Sprīdīši”. Pasākums notika programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

            Literatūras stundās 4.a klases skolēni lasīja Annas Brigaderes lugu “Sprīdītis”, pēcpusdienas kino pasākumā tika skatīta Latvijas PSR un Čehoslovākijas pasaku filma “Sprīdītis”, kura veidota pēc Annas Brigaderes tāda paša nosaukuma lugas motīviem. Skolēni labi atpazina pazīstamās Imanta Kalniņa melodijas, kuras skanēja filmā.

                Lai vēl labāk izprastu Sprīdīša dzīves apstākļus, klase devās iepazīt vietas, kurās tika uzrakstīta pasaku luga. Annas Brigaderes muzejā skolēnus laipni sagaidīja muzeja darbinieki, kas izstāstīja par rakstnieces dzīves gaitu un daiļradi. Skolēniem bija iespēja izstaigāt Tērvetes dabas parku. Lutināja laika apstākļi – saulaina diena.

Polianna

Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 23.03.2023. mūsu skolas 8.b un 7.b klases skolēni devās uz Liepājas teātra izrādi “Polianna”. Daudzi skolēni bija pirmo reizi teātrī, Liepājas teātrī. Tāpēc iepazīšanās ar teātra telpām – parteri, balkonu, skatītāju vietu izvietojumu bija interesants piedzīvojums. Kā atrast savu vietu? Kādas skatītāju telpas atrodas teātrī? Sajūsmu izsauca lēnā gaismas izdzišana pirms izrādes sākuma. Tika izvērtēts, cik garš ir starpbrīdis, ka pēc 2 zvana ir jābūt skatītāju zālē. Skolēni tika brīdināti, ka pēc 3 zvana netiek ielaisti zālē skatītāji, lai netraucētu izrādi.  Pirms izrādes tika runāts par apģērbu, apmeklējot teātri, ka katrā vietā ir sava etiķete, ka nav pieņemams treniņtērps.

Skolēni izrādi noskatījās ar interesi, paņemto līdzi priecāšanos par ikdienas sīkumiem.

Par teātra apmeklējumu diskutēts vecāku sapulcē, gan par apģērba kultūru, gan uzvedību teātrī.

Sniegbaltīte un septiņi rūķīši

Šā gada 22.februārī Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 6.b un 7.c klase apmeklēja Liepājas teātra izrādi “Sniegbaltīte un septiņi rūķīši”, kuru pēc brāļu Grimmu pasakas motīviem veidojusi Rasa Bugavičute-Pēce. Izrādes režisors Dž.Dž.Džilindžers. Pasaka pielāgota mūsdienām, ar interesantiem, kodolīgiem tekstiem. Saglabāta pasakas galvenā doma par cilvēces dvēseles tīrību un skaistuma nozīmi.

Skolēniem teātra izrādes skatīšanos nodrošināja programma “Latvijas skolas soma”.

Izrādē gūtie iespaidi izmantojami mācību priekšmeta teātra māksla apguvei un literatūrā domraksta rakstīšanā, jo spilgtie izteicieni izrādē pielipa skolēniem un skolotājiem.

Senatnes elpa Ventspilī

Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 6.a klase un 7.a klase 23.02.2023. programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros devās iepazīt vēsturi Ventspilī. Amatu mājā 6.a klase iepazinās ar senās skolas vēsturi un disciplīnu, sēžot senajos solos. Izmantoja iespēju patupēt uz zirņiem, kas tikai sākumā likās aizraujoši. Izmēģināja roku glītrakstīšanā ar grifelēm uz šīfera tāfelītēm. Skolēniem tas sagādāja lielas grūtības. Skolēni iepazinās ar skaitīkļiem, uz kuriem veikli varēja gan saskaitīt, gan reizināt.

7.a klases skolēni Ventspils muzejā iepazinās ar viduslaiku tērpiem, sadzīves apstākļiem ģimenē. Iepriekš, Latvijas un pasaules vēstures stundā skolēni tika iepazīstināti ar sadzīves apstākļiem viduslaikos. Muzejā, praktiski darbojoties, tika nostiprinātas stundā iegūtās zināšanas.

Dienas otrajā daļā, apmeklējot Ventspils zinātnes centru, skolēniem bija uzskatāms piemērs cilvēces tehnoloģiju un domāšanas attīstībai.

Koncertuzvedums “Zem Spānijas debesīm”

21.02.2023. Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolas 5.a un 5.b klases skolēni ar audzinātājām un mūzikas skolotāju devās uz “Liepājas dzintaru” klausīties koncertu “Zem Spānijas debesīm” programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros.

            Muzikālais uzvedums jau ar pirmajām, aizrautīgajām spāņu mūzikas taktīm aizveda klausītājus uz gleznaino Spānijas pilsētiņu – Rondu, kas ir paradīze zemes virsū, ar brīnišķīgu dabu un jaukiem cilvēkiem. Tieši Rondā likts šūpulis spāņu korridai – vēršu cīņai. Un tieši te uzauguši stāsta galvenie varoņi – skaistule Estrelita un torero Alvaress, kuriem jāpārvar šķērsļi, lai dotos abu kopīgajā dzīves ceļā.

            Šo stāstu izspēlēja trio “Art-i-Shock” (Agnese Egliņa – klavieres, Guna Šnē – čells, Ernests Mediņš – sitaminstrumenti, Jegors Kovaikovs – ģitāra) un izdziedāja dziedātāja Marlēna Keine un Jegors Kovaikovs, savukārt straujos spāņu ritmus izdejoja Ruslavs Kurlovičs kopā ar flamenko deju studijas “Duende” dejotājām. Stāstu par Spāniju izstāstīja Karina Bērziņa. 

Uzvedumā skanēja izcilo spāņu komponistu – Enrikes Granadosas skaņdarbi, Izaka Albenisa opusi, kā arī spāņu tautas mūzika.

Māksla un zinātne

15.februārī 8.a klase un 7.d klase devās mācību ekskursijā uz Rīgu, izmantojot programmas “Latvijas skolas soma” piedāvātās iespējas. Tika apmeklēts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kurā iepazinās ar Imanta Lancmaņa daiļradi un apmeklēja patstāvīgo ekspozīciju. Rīgas Motormuzejā skolēni piedalījās muzejpedagoģiskajā nodarbībā, kurā veica fizikas pētījumu kā iegūt gaismu no citrona. 8.a klase saņēma diplomu par izrādīto zinātkāri, priekšzīmīgu uzvedību un patiesu interesi apmeklējot Rīgas Motormuzeju.

Trīs labas lietas

Šā gada 23.februārī Indriķa Zeberiņa Kuldīgas pamatskolā programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros pie 1.-3.klases skolēniem ciemojās Zīmējumu teātris, profesionāls kamerteātris, kuru dibinājis režisors un aktieris Varis Klausītājs, ar latviešu tautas pasaku “Trīs labas lietas”. Zīmējumu teātrim raksturīga unikāla teātra forma, kas apvieno zīmēšanu uz skatuves, mūziku, deju un aktierspēli.

Pasākuma sākumā skolēni aktieru vadībā iesildījās, atdarinot prieku, laimi, dusmas. Kustības radīja interesi skolēnos, noņēma spriedzi.

Skolēnu priekšā kopā ar stāstījumu tika ar krītiņiem zīmēti pasakas galvenie varoņi. Kad pasaka izstāstīta, iesaistījās skolēni ar savām idejām. Veidojās improvizācijas teātris. Tika izstāstīti un uzzīmēti neskaitāmi stāsti par katra pasaku tēla vēlēšanos. Stāstījumu un zīmējumu pavadīja ģitāras spēle. Pasākuma nobeigumā skolēni zīmēja ar krītiņiem savu pasaku vai papildināja jau esošos pasaku tēlus.