Skip to content

2020. gads

Deja un mūzika cauri gadsimtiem

Ziemassvētku laikā  4.a, 4.b un 12.klasei bija iespēja noskatīties Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra izrādi „Riekstkodis”. Līdz 3. janvārim izrādi varēja noskatīties visa ģimene, izrāde bija skatāma tiešsaistē. Ciešāk ieskatoties pasaku pasaulē, tās burvību varēja saskatīt caur baleta mākslu. Bija skolēni, kas šo iespēju izmantoja, un Ziemassvētku laiku ,mājās esot, baudīja patīkamā gaisotnē. 12.klases skolēniem bija uzdevums skatīties horeogrāfiju, tērpus, jo Čaikovska „Riekstkodis” saturs jau zināms.

Mans mīļākais karš

Kuldīgas 2.vidusskolas 7.-12. Klases skolēni attālināti 9.11.2020. noskatījās režisores Ilzes Burkovskas – Jakobsenas filmu „Mans mīļākais karš”. Filma Mans mīļākais karš ir animēts dokumentālais stāsts par pieaugšanu absurda pilnajā laikā no 70. gadiem līdz Latvijas neatkarības atjaunošanai. Filmas pamatā ir režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas atmiņās balstīti autobiogrāfiski motīvi.  Filmas pamatjautājums – cik liela nozīme ir katra cilvēka atbildībai, drosmei un ticībai – ir svarīgs gan pagātnē, gan šobrīd, gan Latvijā, gan citur pasaulē.

Pēc filmas skolēniem bija jāraksta viedoklis, jāveido stāstījums svešvalodā. Filmas materiāls skolēniem būs palīgs noslēguma pārbaudes darbos.

Vargana stāsts

22.09.2020. Kuldīgas 2.vidusskolā iniciatīvas „Latvijas skolas soma” ietvaros 6.a un 6.b klasei notika tradīciju stunda – Vargana stāsts. Vargans ir mūzikas instruments, kuru izmanto daudzas ziemeļu tautas gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā. Vargans sastopams arī Austrālijā un Indonēzijā. Stāstniece Līga Reitere rādīja un demonstrēja dažādu tautu mūzikas instrumentus. Mūzikā svarīgi ir sajust ritmu, tāpēc stāstniece ieteica skolā daudz muzicēt. Skolēni varēja izmēģināt spēlēt dažādus mūzikas instrumentus, kopā muzicējot. Mūzika nedrīkst būt troksnis, tai jābūt ar noteiktu ritmu.

Dzeltenā zemūdene

14.09.2020. Kuldīgas 2.vidusskolas 1.-3.klases skolēni devās uz Kuldīgas kultūras centru, lai noskatītos SIA „Showbox” piedāvāto izrādi „Dzeltenā zemūdene”. Trīs draugi – bullis, kaza un auns nolēmuši uzsākt datorspēli Dzeltenā zemūdene, bet tavu nelaimi – pazūd internets! Ko darīt? Lugas varoņi ir izmisumā! Dzīve ir apstājusies. Un tad lugas varoņiem ienāk prātā doma pašiem izspēlēt zināmās pasakas – „Trīs sivēntiņi”, „Ansītis un Grietiņa” un „Sarkangalvīte un vilks”. Visiem ir interesanti, smieklīgi un nedaudz bailīgi. Skolēniem patika spraigais sižets, jautrās dziesmas, pasakas ar mūsdienīgiem elementiem. Secinājums: arī bez telefona un interneta dzīve ir interesanta.

Viduslaiki Jaunpilī 

10.03.2020. Kuldīgas 2. vidusskolas 7.a un 7.b  devās papildināt zināšanas par viduslaikiem uz Jaunpili. Skolēnus pilī sagaidīja pils atslēgu glabātāja, kurai  barona prombūtnes laikā ir uzticētas pils atslēgas, lai viņa iepazīstinātu pils viesus ar bruņinieku pils vēsturi. Skolēni iepazinās ar pils iekšējās kārtības ruļļiem, baronu un galminieku dievišķiem un ellišķiem darbiem, kā arī viduslaiku audzināšanas metodēm. Skolēniem bija iespēja salīdzināt iegūtās zināšanas no grāmatām ar pilī redzēto. Nobeigumā tika spēlētas viduslaiku spēles, iegūts bruņinieka tituls. Lielgabala šāviens visus aizdomājušos skolēnus atgrieza realitātē. 

Mana tautasdziesma

5.03.2020. Kuldīgas 2.vidusskolas 5.aklases skolēni devās uz Ventspils koncertzāli „Latvija” skatīties, klausīties koncertu „Mana tautasdziesma”. Latviešu tautasdziesmas dzīvo cauri laikiem, un katra paaudze ienes tajās arvien jaunas vēsmas. Koncertā piedalījās Annija PUTNIŅA (balss), Miks DUKURS (balss), Ilona DZĒRVE (balss), Laima JANSONE (kokle), DJ Monsta, Jēkaba Nīmaņa Festival Band, Karina BĒRZIŅA (koncerta vadītāja), Siguldas deju grupa un folkloras kopa “Laipa”. Mūziķi parādīja cik dzīvas, mainīgas un modernas var būt  mūsu tautasdziesmas.
Skolēniem bija iespēja apskatīt jauno, moderno koncertzāli gan no ārpuses, gan baudīt labu akustiku koncertzāles telpās.

Mošķu diena

19.02.2020. skolā leļļu teātris „Tims” rādīja izrādi „Mošķu diena”. Katrā no mums mīt lieli un mazi mošķi, kurus mēs paši neredzam. 1.-4.klases skolēni izrādē varēja sastapt pieklājības mošķi, pārdomu mošķi, nekārtības mošķi, dusmu mošķi. Pārdomu mošķis izrādes laikā mudināja atbrīvoties no pašam neredzamajiem nevēlamajiem mošķiem. Galvenais varonis Tālis, pārdomājot savu rīcību, atvainojas tiem, kuriem nodarījis pāri. Tālis atkal atgūst savus draugus.

Skola stāstniece Līga Reitere

18.02.2020. Kuldīgas 2.vidusskolā viesojās stāstniece Līga Reitere.  Stāstniece 6.a un 6.b klasei rādīja mūzikas instrumentu vargans. Šo mūzikas instrumentu  var spēlēt viens pats, gan kopā ar citiem. Vargans sastopams daudzām ziemeļu tautām – Somijas , Zviedrijas, Krievijas, Kanādas un ASV teritorijā, kā arī Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.  Reitere uzsvēra, ka mūzikā ir jābūt daudzveidībai, garlaicība ir neinteresanta, tāpēc tika rādīti un demonstrēti dažādu tautu mūzikas instrumenti – kalimba no kokosrieksta čaulas, zemē savākti augļi no Jordānijas, Kipras ķirbis, skaņu maciņš no Filipīnas. No ceļojumiem atvesti vietējo tautu  mūzikas instrumenti no Meksikas, Kubas, Madagaskaras, Austrālijas un daudzām citām vietām.

Pasākuma otrajā daļa katram bija jāizvēlas savs instruments un jāmuzicē. Kopīgi tika dziedāta un spēlēta latviešu tautas dziesma:
Lai guļ miegu, kas guļ miegu
Ceļa māte negulēj.
Tur tek dienu, Tur tek nakti,
Dzelžiem kalti ritentiņi.
Dzelžiem kalti ritentiņi
Pakavoti kumeliņ.

Vidusskolas 11.klasei Līga Reitere stāstīja par valodas kultūru, par svešvārdiem, kas ienākuši latviešu valodā, kurus lieto ikdienā nevajadzīgi. Diskusiju izraisīja ikdienā lietots vārds „čau”, kas latviešu valodā runājošiem tiek lietots nedaudz vairāk kā 50 gadus. Tās valodas, kurām  ir dialekti ir bagātas valodas. Atmiņā paliekošs ir augšzemnieku dialekta nosaukums – to runā tie, kas atrodas augšā, kalnos, atšķirībā no līdzenumā esošiem zemgaļiem. Valodu bagātina apvidvārdi, kas citos novados netiek lietoti. L.Reitere skaidroja atšķirību starp apvidvārdiem un aizgūtiem vārdiem. Skolēniem bija jāskaita cik ir apvidvārdu ir stāstnieces stāstījumā par cilvēka ķermeņa daļām.

Polianna

30.01.2020. Kuldīgas 2.vidusskolas 8.klase devās uz Liepājas teātri, lai noskatītos izrādi „Polianna”. Izrādi par meiteni, kas pati priecājas un māca citiem priecāties. Jebkurā bezcerīgā situācijā Polianna prot atrast kādu lietu par ko priecāties. Pēc izrādes skolēni dalījās iespaidos par izrādē redzēto: lielākai daļai skolēnu izrāde patika, daļai skolēnu izrāde likās garlaicīga. Daži skolēni vēlējās vairāk notikumus, spilgtumu, mazāk dziesmas. Skolēniem bija jāsalīdzina Polianna ar G.Repšes „Alvas kliedziena” galveno varoni Rugettu.
Skolēnu atsauksmes pēc izrādes:
„Polianna, kā jau visi bērni, ir ļoti pļāpīga, viņa visās bēdās un skumjās atrod prieku.”
„Izrāde patika, jo Polianna māk padarīt cilvēkus priecīgākus. Aktieru tēlojums bija smieklīgs un izcils.”
„Izrāde bija garlaicīga, jo galvenā varone bija kaitinoša, tajā pašā laikā viņa pārāk daudz dziedāja, dejoja un runāja.”
„Man izrāde patika, jo tā mācēja būt pozitīvākam.”
„Prieka spēle saved visus kopā, un visi saprata, ka vienmēr ir par ko priecāties un smaidīt.”
„Man izrāde patika, iesaku to noskatīties arī citiem, gan pieaugušajiem, gan jauniešiem.”

Pirmā pasaules kara un Brīvības cīņu atainojums filmā
„Dvēseļu putenis”

2020.gada 16.janvārī 9.a, 9.b un 12.klase devās uz Kuldīgas Kultūras centru, lai noskatītos filmu „Dvēseļu putenis”. Vēsturiskā kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem aizveda 100 gadus senā pagātnē. Filmas laikā zālē valdīja klusums, neviens neuzdrošinājās sarunāties. Par redzēto filmā jaunieši dalījās iespaidos vēstures stundās, salīdzināja to ar Otro pasaules karu. Filma ar savu nopietnību un cildenumu ir atstājusi paliekošu iespaidu uz jauniešiem.